אוסטאופתיה קראניאלית – משמעות המושג:
cranium = גולגולת
sacrum = עצם העצה
בתחילת המאה ה 20 אחד מתלמידיו של ד”ר טיילור סטיל, ד”ר ויליאם סטרלנד חקר ומצא כי:
קיימת תנועה פנימית של מערכת העצבים המרכזית, המח וחוט השדרה. קיימת תנועה בין עצמות הגולגולת, תנודה של המח ועמוד השדרה, תנועתיות ומתח הדדי בין כל קרומי המח ותנועה של עצם העצה בין עצמות האגן.
המערכת הקראניו סאקראלית הינה מערכת פיזיולוגית בגופינו המורכבת מ: עצמות הגולגולת, מח, חוט שדרה, הקרומים, נוזל המוח-CSF=cerebro spinal fluid. נוזל המח מיוצר בתוך חדרי המח וגורם לתנועה התכווצות והתרחבות אשר עובדת בצורה מחזורית ובלתי רצונית וזה המקור ,בין היתר, לתנודה הריתמית העדינה העוברת בכל רקמות הגוף, בכל התאים.
האוסטאופת במגע ידיו יכול לחוש את התנועות הספציפיות של עצמות הגולגולת (הגולגולת מורכבת מ- 22 עצמות)
מטרת הטיפול היא להחזיר את איזון התנועה בין עצמות הגולגולת, עצמות האגן, קרומי המח ואיזון זרימת נוזל עמוד השדרה CSF.
האוסטאופתיה הקראניו סקראלית עוזרת בבעיות שונות כגון כאבי גב, מגרנות, חוסר איזון הורמונלי, אפילפסיה ,פגיעות ראש וצואר, שיקום מתאונות, כאבים במפרק הלסת,זירוז לידה וכו…
שיטה זו מתאימה לכלל האוכלוסיה, אצל התינוקות זה יעיל ביותר משום שעצמות הגולגולת עדיין לא התאחו סופית.
הטיפול הספציפי יכול להביא לפתרון לכאבים בגב ובצוואר, לכאבי פרקים, כאבי ראש ומגרנות, עיכול לא סדיר וכאבי בטן,
כאבים ואי סדירות במחזור,זיהומים חוזרים ונשנים,בעיות סינוסים, אסטמה ובעיות בבית החזה, כאבים בגב, מתח, דיכאון ועייפות, מצב כללי של בריאות ירודה ובעיות בקרב ילדים.
רובנו מודעים לצורך לבצע במכוניתנו טיפולים סדירים, אנו מבינים כי בכך אנו מבטיחים חיים ארוכים יותר למכונית ונהנים מנסיעה חלקה יותר.
כך גם לגבי הגוף: אם איננו מטפלים בו כראוי, הוא סובל מבלאי יתר וצורך יותר אנרגיה כדי להמשיך ולהתקיים.
אנו מצפים שגופנו יתמודד עם הלחצים הרבים כמו תזונה לקויה, תרגול גופני מועט, עבודת יתר, ואף החלמה מפציעות ומטראומות. ברוב המקרים איננו מתייחסים אל הגוף כלל עד אשר נוצרות בעיות.
אוסטאופתים הם כמו מכונאי רכב, במובן זה שהם מחזירים איזון “וכיוונן עדין” לגוף כדי שיחזיק מעמד זמן ארוך יותר ויפעל ביתר יעילות.
העקרונות הבסיסיים של השיטה האוסטאופתית הם:
- לגוף יש יכולת פנימית לשמור על בריאותו.
- המבנה שולט בתפקוד – כלומר, אם יש פגם במבנה של חלק או אזור כלשהו בגוף,הוא אינו יכול לתפקד כראוי.
- אזור בגוף שהספקת הדם אליו לקויה מועד למחלה.
אוסטאופתים מכירים בכך, שכדי שחיינו ישקפו מצב מלא של בריאות, על הגוף להימצא במצב של איזון גופני, רגשי ורוחני.
מקור הכאב מהו?
הבנתנו הנוכחית של האוסטאופתיה היא תוצאת עבודתם של שני אנשים בעלי חזון נרחב ומסירות עמוקה, ד”ר סטיל וד”ר סתרלנד,שפיתחו הבנה של הגוף אשר הקדימה את זמנה. רק בשנים האחרונות החל המדע להכיר במה שהם חשו אינטואיטיבית לפני שנים כה רבות, ולהסביר זאת בשפתם. מדע האוסטאופתיה נוסד ע”י ד”ר אנדרו טיילור סטיל בארה”ב ב – 1874, לאחר שנים רבות של מחקר הוא ייסד את בית הספר הראשון לאוסטאופתיה בקירקסוויל שבמדינת מיזורי, ארה”ב ב- 1872.
אוסטאופתיה קראניאלית – תגלית תנועות הגולגולת
אחד מתלמידיו של ד”ר סטיל, ד”ר ויליאם סתרלנד, הקדיש חלק נכבד מחייו לפיתוח עקרונות האוסטאופתיה של מורו. הוא גילה, ש- 26 העצמות המרכיבות את הגולגולת מחוברות זו לזו באופן היוצר מערכת מורכבת בעלת יכולת תנועה עדינה ביותר. הוא הבין, כי יכולת תנועה זו בגולגולת נועדה לאפשר למוח, הנמצא בתוכה מחזוריות קצבית של התרחבות/ התכווצות עדינים ביותר, וזאת באופן שכמעט ואינו תלוי בתנועות הנשימה של הריאות או בפעימות הלב.
מאוחר יותר גילה ד”ר סתרלנד כי ניתן לאתר שינויים בתדירות, בכמות ובאיכות של תנועה מחזורית זו בין מטופלים שונים. גם אצל אותו מטופל ניתן למצוא שינויים כתוצאה משינויים בגיל, במצב הבריאות הכללי, במצב הרגשי ובהיסטוריה של פציעות (במיוחד פציעות הקשורות לראש).
תגלית התנועתיות של הגולגולת הובילה להבנה כי תנועה “בלתי רצונית” זו של עצמות הגולגולת ושל המוח מצויה בכל הרקמות של הגוף, והיא תכונה בסיסית של כל רקמה חיה.
כאשר רקמות הגוף חשופות לטראומה- למשל, תאונה- מופרעת תנועה בלתי רצונית זו. במקרים של טראומה קלה, מפזר הגוף את ההשפעה כדי למנוע יצירת נזק קבוע. לעומת זאת, במקרים של טראומה רצינית אין הרקמות מסוגלות לחזור לעצמן והגוף נושא חותם תמיד של טראומה. ידיים מיומנות מסוגלות לחוש זאת.
הצטברות לחצים ומתחים בגוף
הפרעות בדפוסי תנועה נורמליים עשיות להחזיק מעמד שנים רבות, לעיתים לאורך כל החיים, וליצור את “זכרון הרקמות” שאוסטאופתים מדברים עליו תכופות. על הגוף לקלוט ולשלב הפרעות רבות במשך החיים ויש לו, ככלל, יכולת מעולה ליצור מצב בריאות ולשמור עליו. אולם, יש גבול לכמות ולתדירות הטראומות שהגוף יכול לספוג מבלי שבריאותו תינזק.
במקרים החורגים מסף זה מתחילים מנגנוני ההסתגלות וההתאמה להתמוטט ועלולות להתחיל בעיות גופניות. לרוב אף נראה, שהבעיות התחילו כתוצאה מפעולה שגרתית.
למשל: לעיתים קרובות מתלונן מטופל- “בסך- הכל התכופפתי להרים דבר מה והכאב התחיל”.
כמובן, לא הכיפוף הוא זה גרם לכאב שכן כולנו מתכופפים פעמים רבות במשך היום ללא כל בעיות, הסיבה לכאב היא שבגב היה במצב של התמודדות כה קשה עם לחץ פנימי כלשהו עד שפעולה יומיומית רגילה הייתה הקש ששבר את הגב הגמל.
אוסטאופת – איך יכול לעזור?
האוסטיאופת רכש יכולת מישוש גבוהה ביותר, והוא מיומן לאתר ולהעריך את המצב הדינמי של רקמות הגוף, הן בתוך הגולגולת והן בשאר חלקי הגוף.
הוא יתחיל בכך שיקבל דיווח מפורט מהמטופל על בעיות בריאות בעבר, לאחר מכן, בעזרת הידע האנטומי והפיזיולוגי המפורט שיש בידו הוא יעריך את דפוסי התנועה ואת איכותם וינסה לגלות לאיזה טראומות הגוף לא הסתגל היטב, וכן מדוע הסימפטומים הנוכחיים מתגלים בגופו של המטופל. הוא יתמוך באמצעי הגוף לחזור למצב של בריאות תקינה, תוך שימוש בטכניקות עדינות להפגת דפוסי מתח ולחץ. סוג זה של טיפול מתאים לכל אחד, מתינוקות בני יומם ועד לקשישים, שכן הוא רך ביותר.
“אוסטאופתיה גולגולתית (קראניאלית) הוא שם שניתן לגישה האוסטאופתית שפותחה על-ידי ד”ר סתרלנד. אנו, האוסטאופטים, איננו אוהבים שם זה במיוחד, מכיוון שניתן להבין ממנו, שלא כהלכה, כי מדובר בטיפול בראש בלבד.
אוסטיאופתיה קרניאלית החלה בארה”ב בערך ב- 1970 וזכתה להצלחה רבה. בשנות ה-80 החלו האוסטיאופתים שאומנו באירופה לטפל בשיטה זו בארץ, ומאז זוכה הגישה לעלייה מתמדת בפופולאריות.
מהי ההרגשה בזמן “טיפול קרניאלי”?
לעיתים קורה, שהמטופל אינו מודע לכך שמשהו מתרחש פרט לכך שהוא חש במגע ידיו של האוסטיאופת. הוא עשוי להבחין בתחושת לחץ קלה, במקום בו נוגעות ידיו של האוסטיאופת או במקום אחר, או בתחושה של חום ככל שהרקמות מפיגות לחצים ומתחים ומגיעות להרפיה. בדרך כלל, רוב המטופלים מרגישים כי מתחים עוזבים את גופם בהדרגה והם זוכים בהרפיה עמוקה. לעיתים קרובות חשים קלות בראש, מעין סחרחורת קלה אך נעימה, לדקות ספורות לאחר הטיפול.
טיפול אוסטאופתי
מהעקרונות הבסיסיים של האוסטיאופתיה, המוזכרים לעיל, ניתן להבין כי אוסטאופתיה יכולה לסייע לבעיות בריאות רבות ומגוונות. טיפול אוסטיאופתי מנסה לא רק להקל על הסימפטומים אלא גם לעזור לגוף לתפקד טוב יותר בכל המובנים על ידי הפגה של מתחים מבניים מצטברים. מטרת הטיפול היא לסייע ליכולות הריפוי והויסות העצמיים של בגוף ולהביאו, במידת האפשר, למצב שבו יכול לשמור של עצמו במצב של בריאות ללא עזרה מהאוסטיאופת.
מטופלים מדווחים לעיתים קרובות על שיפורים במצבם הכללי, ברמת האנרגיה שלהם, בדפוסי השינה וכן הקלה בסימפטומים נוספים על אלה שבגללם פנו לקבל טיפול האוסטאופתי במקור.
קראו עוד על אוסטאופתיה כאן

אוסטאופתיה קראניאלית – הדרך לבריאות הגוף